Egyéb kategória

Fogimplantátum fogbeültetésen gondolkodik?

Fogimplantátum fogbeültetés Győrben

Ezzel a cikkel kissé kényes témába nyúltam, de úgy gondolom nagyon fontos, hogy a páciensek tisztában legyenek a fogászatok üzleti oldalával. Kezdem azzal, hogy tisztelet a kivételnek. Nem általánosságban írok a fogászatokról. A fogimplantátum egy nagyon kényes téma, amelynek több oka is van. Egyrészt nagyon drága, akár több millió Forintba is kerül, másrészt nem csupán egy foghúzásról van szó, hanem komoly fogászati műtétről.

 

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogbeültetés, vagyis fogászati implantáció a fogászatok nagy örömére, hiszen ez a legnagyobb bevételi forrásuk. Sajnos megtalálhatóak olyan fogászati rendelők, amelyekben már nem a gyógyítás a fő cél, hanem a haszonszerzés, mégpedig a gátlástalan haszonszerzés. Persze nagyon fontos, hogy egy klinika anyagilag is jövedelmező legyen, viszont nem mindenáron, kapzsi módon és a gyógyításnak kellene az elsődleges szempontnak lennie.

Nagyon sok pácienssel találkozunk a Menta Dent fogászati klinikában, akinek valamely okból el kell távoltani a máshol beültetett implantátumot. Vajon mi ennek az oka?

 

Rengeteg kritériumnak kell megfelelnie egy páciensnek, ahhoz, hogy implantátuma sokáig problémamentesen funkcionáljon. Vannak bizonyos esetek, amikor rizikós a beültetés. Ezek a rizikófaktorok az alábbiak: cukorbetegség, nem megfelelő csontállomány, magas vérnyomás, dohányzás, csontritkulás, nem megfelelő szájhigiénia. A Menta Dent fogászati klinikában nem implantálunk azokban az esetekben, ha a fentiek közül valamelyik fennáll. Sajnos néhány fogászatban bármilyen kockázatos is, elvégzik a műtétet. A műtétet megelőzően ki kell tölteni egy beleegyező nyilatkozatot, amelyben tájékoztatják a pácienst arról, hogy garanciát nem vállal a klinika a beültetés sikerességére, csupán az implantátumra, amelyet behelyeznek. Röviden összefoglalva tehát: nagyon sok embernek beültetik a műgyökeret, még akkor is, ha egészségi állapota nem adott hozzá és ennek sajnos az lesz a következménye, hogy begyullad az íny az implantátum körül, kilazul, kimozdul, majd el kell távolítani rövid időn belül. Tehát, se pénz, se fog. Tudomásom van olyan győri fogászatról is, ahol arra utaznak, hogy még menthető fogakat húznak ki, hogy helyükre implantátumokat ültethessenek be.

 

Nálunk, a Menta Dent fogászati klinikán egy alapos vizsgálat történik fogbeültetés előtt. CT felvételt készítünk, majd orvosunk kiértékeli azt. Kikérdezi a pácienst egészségi állapotáról, ismert betegségeiről. A hozzánk érkező páciensek kb. 30%-ánál vissza kell utasítanunk ezt a fajta fogászati beavatkozást, még a beteg saját felelősségére sem vállaljuk el. Miért is?

 

 Mert számunkra a becsület és a páciens jólléte sokkal többet ér az anyagi javaknál!

 

Mit javaslok, ha fogbeültetésen gondolkodik?

Ne csak egy fogászatot keressen fel. Ideális lenne legalább 3 fogászati klinikán érdeklődni, véleményt kérni. Ha több helyről kapunk információt, lecsökkentjük a kockázatát annak, hogy később probléma lépjen fel. Legyünk körültekintőek!

 

Fogimplantátum Győr

Fogbeültetés menete kérdések és válaszok