Gyökérkezelés Győr - Fogászatok Győr

Gyökérkezelés - Győr Fogászat

Az endodonciai kezelés, közismert nevén gyökérkezelés a fog belsejének a kezelése. Ez napjainkban az egyik leggyakrabban végzett fogmegtartó kezelés. Fogtöméshez hasonló érzéssel jár, annál nem okoz nagyobb kellemetlenséget. Súlyos esetben, ha a páciens erős fogfájdalommal érkezik, megfelelő gyógyszeres kezeléssel még a gyökérkezelés előtt csökkenthető a fájdalom.

SÚLYOSAN KÁROSODOTT FOG HÚZÁS ELŐTTI UTOLSÓ ESÉLYE A GYÖKÉRKEZELÉS

Mi vezethet a gyökérkezelésig?

A gyökérkezeléssel ma már olyan fogak is megmenthetőek, amelyeket korábban eltávolítottak volna.

Nem időben kezelt fogszuvasodás miatt, esetleg valamilyen sérülés miatt a fogbél begyullad. Ezt az állapotot hamarosan a fogbél elhalása követheti, amely a fog gyökércsúcsán keresztül kijut és baktériumok révén a fog körül is gyulladást okoz. A gyulladt vagy már elhalt fogbéllel rendelkező fogak megmentésére nyújt lehetőséget a gyökérkezelés.

Rendelőnkben azonnal elkezdjük szakszerű és majdhogynem fájdalom mentes fogászati kezelését. Gyökérkezeléssel megszüntetjük kínzó fájdalmát. A begyulladt fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük.
Tévhitek és rémtörténetek a gyökérkezelésről:
Sajnos pácienseink sok esetben érkeznek fals információkkal a gyökérkezelésekről, amik mint valami városi legendák keringenek köztudatban.  Ezekről szeretnék egy-két szót szól:

 1. A gyökérkezelés fájdalmas: Kellemetlen érzést a fogban lévő gyulladás/fertőzés okozza. A beavatkozás maga nem fáj! Amiről helyi érzéstelenítés/zsibbasztás gondoskodik. (Talán az egész kezelés folyamán az injekció beadása a legkellemetlenebb, amit tőlünk telhető legnagyobb kíméletességgel alkalmazunk!)
 2. A gyökérkezelt fog már nem él: Mivel a fog belső üregét kezeljük a folyamat során, a fogat éppúgy ellátja tartószerkezete, mint a kezelést megelőzően, csupán belső keringése szűnik meg.
 3. Célszerűbb a foghúzás: Ha megvágjuk az ujjunkat, nem jut eszünkbe, hogy levágassuk a karunkat. Miért tennénk így a fogunkkal?! A valóság az, hogy a legtöbb fog ezzel az eljárással megmenthető.
 4. Csak fájós fogat kell gyökér kezelni: Sok esetben az a fog amit gyökér kezelni kell (már/még) nem okoz fájdalmat. Fogorvosaink egyszerűen megtudják állapítani, hogy a fogbél (pulpa) károsodott e. Mondjuk egy balesetből kifolyólag.

Mi történik a gyökrezelés alatt:

Fogászatunkon helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik a kezelés!!!

 • A fog feltárása után fogorvosunk kitisztítja a gyökércsatornát
 • Eltávolítja a gyulladt/ elhalt pulpát és fogidegeket
 • Gyógyhatású – gyulladás csökkentő ideiglenes töméssel tölti ki
 • Amikor már gyulladás nem tapasztalható, akkor készíthető tökéletes gyökértömés
 1. a gyökércsatornák tökéletes fizikai és kémiai tisztítása után a gyökércsatornákat lezáró tömés megfelelő hosszúságú, a gyökércsúcsokig ér
 2. falálló, a gyökércsatorna széleit eléri
 3. nem tartalmaz légréseket.

A beavatkozás után pár napig enyhe fájdalom jelentkezhet ugyan, de a kellemetlenség egy fájdalomcsillapítóval kiküszöbölhető.

A gyökérkezelt fogak esetén ugyanolyan fontos a megfelelő szájhigiénia megtartása, mint az élő fogaknál. Ezért tanácsoljuk, hogy évente legalább kétszer általános fogászati ellenőrzés és szájhigiéniai kezelés, fogkő eltávolítás céljából keressen fel minket.

Gyökérkezelés

Győr gyökérkezelés

Fogászatok Győr és környékén fogorvosok 

Fogorvos Győr

Magán fogászatok Győr

Gyökérkezelés ár