Fogászatok Győrben - Fogorvosok Budapest

Konzerváló fogászat - Fogászat Győrben és Fogorvos Budapest

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma. Amely közös erővel (rendszeres otthoni és professzionális szájhigiéniával) megelőzhető. A lyukas fogak kezelésére az esetek nagy részében a tömés megfelelő módszer.

Ha már a fogkőszedés nem elég….

A fogszuvasodás, vagy traumás fogsérülések helyreállítása, a beteg fogak gyógyítása, és az életben már nem tartható, de funkcionalitása miatt megtartott fogak gyökérkezelése tartozik a fogmegtartó kezelések, vagy más néven a konzerváló fogászat feladatkörébe.

A sérült fogak helyreállítása a szuvas rész eltávolítása után töméssel, vagy inlay beragasztásával történik. Már kisgyermek korban például a fogak védelmét az úgynevezett barázdazárással lehet megkezdeni, ezzel megtudjuk akadályozni a frissen kibújt őrlőfogak szuvasodását

Mik azok inlay-k (inlék)?

A fogsérülések helyreállításának módja. A beteg szövetek eltávolítása után kialakított üregről a fogorvos lenyomatot vesz. Ezt követően a fogtechnikus készíti el, az abba pontosan beleillő betétet, az inlay-t. Ez adja a legjobb széli záródást, és így a lehető legkisebb esély az innen induló szuvasodásra.

Mit lehet tenni a gyökér szövetet is érintő szuvasodásnál?

A gyökérkezelés vagy gyökértömés során a már a gyökércsatornát is megtámadó szuvasodást, fertőzést távolítjuk el, és a csatorna lezárása érdekében abba tömőanyagot helyezünk. A gyökérkezelt fogak élettelenek, fájdalmat nem éreznek, idővel vizet vesztenek és törékennyé válhatnak. Ezen a gyökértömésbe helyezett „csappal” megerősített koronával lehet segíteni.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT FELADATA

  1. Fájdalom csökkentése, rágóképesség helyreállítása
  2. Esztétikai követelményeknek eleget tenni
  3. Caries profilaxis, prevenció
  4. Caries következményeinek megszüntetése

Fog fájdalom csökkentése az elsődleges feladat
Megelőzés – Oktatás (Prevenció):

  • Fogszuvasodás elkerülése, helyes fogápolással
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Szuvasodás ellátása

Fogszuvasodás következményeinek kezelése/gyógyítása:

  • Húzás
  • Konzervatív kezeléssel
  • Gyökérkezelés
Ha kérdése merült fel fogaival kapcsolatban, kérje személyes konzultációnkat! Nyugodt helyen, professziónális csapattal várjuk! 🙂

Fogászat győr telefonszám