Fogfehérítés Budapest - Győr - Menta Dent

Fogfehérítés

A fogfehérítés feltételei elsősorban a tiszta és ép fogazat. Ezért olykor előkezelést igényel a fehérítő kezelés előtt. A legtöbb esetben csak egy professzionális tisztításra és fogkő eltávolításra van szükség, ám olykor egy-egy fogat kezelni kell annak érdekében, hogy a fogfehérítés eljárás elvégezhető legyen.

Ezért az Ön számára leginkább megfelelő technika kiválasztását leginkább a fogorvos, illetve a klinikai dentalhigiénikusunk tudja meghatározni.

CSILLOGÓ EGÉSZSÉG AZAZ A FEHÉRFOGAK
Sokan vágyunk arra, hogy megjelenésünk kellemes benyomást keltsen, egészséget sugározzon, és ehhez a fehér és egészséges fogak nagymértékben hozzájárul.

A fogak elszíneződését számos külső és belső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódottak. Ezekért is felelősek az ételeinkben, italainkban előforduló természetes, és mesterséges festékanyagok: például kávé, tea, kóla, vörös bor, a dohányzás, valamint baktériumok anyagcseretermékei. Sajnálatos tény az is, hogy az életkor előrehaladtával fogaink színe egyre sötétebbé válik. Speciális problémát jelentenek a gyökérkezelt fogak, melyek az esetek nagy részében, szinte mindig szürkés színűek lesznek.

A fogfehérítés elsődleges feltétele a tiszta és ép fogazat, ami sok esetben előzetes kezeléseket igényel, mielőtt a konkrét fogfehérítés eljárás megkezdődhetne.

Éppen ezért, a fogfehérítés első lépése egy professzionális fogtisztítás, majd ha erre szükség van, akkor egy ultrahangos fogkőeltávolítás.

Amikor már teljesen tiszta a fogazat, akkor a szakorvos felméri a helyzetet a fogak épségével kapcsolatban, és ha szükséges, akkor kezeli azokat, mielőtt megkezdődne a fogfehérítés. Ezek minden esetben a fogfehérítés feltételei közé tartoznak.

Érdemes tudni, hogy a fogfehérítés kizárólag az eredeti fogakra van hatással, a koronákat, egyéb fogpótlásokat, esztétikai töméseket nem fehéríti ki, ezért ha túl nagy a színkülönbség, akkor koronák, tömések cseréjére lehet szükség. Pontosan ez az oka annak, hogy nem javasoljuk az otthoni fogfehérítést, mert így az eredmény, több árnyalatnyi színkülönbség esetén, kirívó lehet, ami minden esztétikát nélkülöz. Ilyen esetben kiugró a különbözőség, és azonnal láthatóvá válik, hogy mely fogak kerültek pótlásra.

Milyen módon történhet a fehérítés?

Fogfehérítő hatóanyaga a karbamid-peroxid, vagy hidrogén-peroxid. Ezek a felszabaduló oxigén segítségével fejtik ki hatásukat, ami oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat. Az oxidációs folyamat sem a zománc, sem a dentin szerkezetét nem változtatja meg.

Ezért hívjuk fel ismét figyelmét arra, hogy fogfehérítés csak egészséges fogak esetében lehetséges. Éppen ezért első lépésként a fogorvosunk vagy dentál higiénikusunk ultrahang segítségével eltávolítja a fogkövet, alaposan megtisztítja, majd polírozza a fogakat. A szuvas, problémás fogakat is kezeljük ilyenkor.
Milyen lehetőségek állnak rendelkezésére:
A fogkrémekkel történő fogfehérítés: Ma már szinte mindenki számára elérhető. Néhány száz forinttól hozzá lehet jutni egy-egy ígéretes darabhoz. Ezek a fogkrémek súroló hatásukkal tisztítják a fogakat és valamilyen fehérítőanyagokat is tartalmaznak, jóval alacsonyabb koncentrációban azonban, mint azok a krémek és zselék, amelyeket az orvosi rendelőkben használnak. Azt azonban, hogy a fehérítő fogkrémek valóban hatékonyak-e, nehéz megállapítani, az eredmény ugyanis csak a rendszeres, több hetes vagy akár több hónapos használat után mutatkozik meg. Mivel ezeknek a fogkrémeknek a többsége összetételénél fogva inkább a fogak felszínét súrolja, mintsem a bennük lévő elszíneződéseket halványítja, nem ajánlottak mindennapos fogmosásra, csupán kiegészítő fogkrémként érdemes őket használni.

A fehérítő zselék:
Hatékonyabbak, és az eredményre sem kell annyit várni. A zselével történő fehérítés otthon is végezhető, ebben az esetben két-három hetes kezeléssel érhető el a kívánt színárnyalat. A zselét éjszaka kell használni egy, a fogsorra helyezhető sín segítségével, amelyet a fogászatunk fogtechnikai részén készül a fog lenyomata alapján. A hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot tartalmazó zselé behatol a fogzománcba, ahol kapcsolatba lépve a színezőanyagokkal halványítja azokat.
A kezelést rendelőnkben is igénybe veheti, ha nem akar néhány hetet várni, hogy fehérek legyenek a fogai. A kezeléshez szintén sín szükséges, melyet hő vagy fény segítségével aktiválunk. Az általában egyórás kezelést elég akár három-négy alkalommal is igénybe venni ahhoz, hogy a fogai fényesek és fehérek legyenek.

A leggyakoribb tévhitek a fogfehérítésről:
A fogfehérítés biztonsága, valamint a fogak elszíneződésének okával kapcsolatosak, ám az is gyakran felmerül, hogy a fogfehérítés eredményessége olyan árat követel, mely után rosszabb lesz a helyzet, mint fogfehérítés előtt. Ezek a tévhitek valamikor régen, amikor a fogfehérítés még gyerekcipőben járt, akár igazak is lehettek, ám azóta több évtized eltelt, és a technológiai fejlődés egészen új lehetőségeket adott.

Miért előnyös rendelőnkben csináltatnia fogfehérítését:

  • A kezelés orvosi felügyelet alatt történi
  • Fájdalommentes
  • Hatékony és gyors
  • Több árnyalattal világosabb fogszín
  • Nem károsítja fogait, az eljárás biztonságos
  • Hatása hosszan tart

Legyenek csillogó fehér fogai Önnek is, keresse fel kollégánkat foglaljon online időpontot fogászatinkba Budapesten és Győrtől pár kilométerre Écsen!

Fogfehérítés Győr

Fogászatok Győrben

Fogászati fogfehérítés Budapest

Menta Dent – Fogászat Budapest