Egyéb kategória

Szájhigiéniai vizsgálat – Mitől lehet szájszagom?

A kellemetlen lehelet nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapi életet, az emberi kapcsolatokat. Olyanok számára, akik hivatásszerűen foglalkoznak emberekkel, még szakmai hátrányt is okozhat, ha az kényszeredetten hőköl hátra, akihez odafordulva beszélnek. Sajnos nem arra figyelnek amit ő mond, hanem arra, hogyan tudnák minél jobban, ám udvariasan távoltartani magukat a szagtól. Van erre megoldás?

 

Borúlátásra semmi ok, a száj kellemetlen szaga megszüntethető, megfelelő szájápolással, illetve a Mentadent Fogászat Győr mellett minden problémás esetben tud segíteni.

 

A szájszagot minden esetben baktériumok okozzák, amik a szájban, a nyelven, az ínyen telepedtek meg, illetve emésztési problémák esetén a gyomorban és a nyelőcsőben.

Fogorvoshoz azért érdemes menni rendszeresen, mert az általános fogászati felülvizsgálat nem pusztán a fogak állapotára, hanem a szájüreg egészére kiterjed.

 

Fogászat Győr – szájhigiéniai vizsgálat

A szájszagot okozó baktériumok jelenléte majdnem minden esetben jelzés arra, hogy valamiféle bomlás, gyulladás van jelen. Az ok többféle lehet: egy szuvas fog, még akkor is, ha szabad szemmel, tükörben nem látjuk. vagy éppen egy olyan tasakos ínygyulladás, ínysorvadás, ami búvóhelyet biztosít a fertőzésnek. Szájhigiéniai kezeléseink során  a szájszag okát szüntetjük meg, legyen szó magáról a fogról, vagy a körülötte található íny elváltozásairól.

 

Fogkőeltávolítás- Mentadent fogorvos Győr

Szájszagot sok esetben a felszaporodott fogkő is okozhat. Ez szabad szemmel is jól látható elszíneződés, lerakódás a fogak tövénél, melynek kíméletes eltávolítása sok esetben elég ahhoz, hogy az állott szájszag megszűnjön. Az, hogy ki mennyire hajlamos a fogkő képződésre, az alkati dolog. Rendszeresen, évente érdemes elvégeztetni a fogkőkezelést, illetve otthoni szájápolásnál használni a fogselymet. Fogorvosi tipp: szájápolásnál a nyelvhátat is keféljük meg kíméletesen, hogy az ízlelőbimbók közötti lerakódások is eltávozhassanak.

 

Szájszag és cukorbetegség

Sajnos a diabétesz egyik tünete a fémes szájíz, néha a kellemetlen lehellet is, fogorvosi szemmel a maximális szájhigiéniát tudjuk biztosítani, hogy ezt a tünetet minimalizálni lehessen. Sok cukros veseproblémái miatt küzd szájszárazsággal, ami szintén szájszagot okoz.

Szájszagot okozó ételek, italok

Aromás, erőteljes ételek, fűszerek is felelősek a szájszagért. Leggyakrabban a kávé, hagyma, fokhagyma, tojás, illetve az alkoholos italok. Fontos azt tudni, hogy a szájszag oka gyakran a rosszul záródó gyomor, a reflux, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és égő érzést okoz, így a savas, vagy nehezen emészthető ételek is lehetnek problémaforrások.

 

Az alkoholos szájvíz, szájspré is okozhat kellemetlen szájszagot!

Ez az ellentmondás abból fakad, hogy sok szájvíz tartalmaz alkoholos oldatot, ami viszont dehidratálja, kiszárítja a nyálhahártyát. A száraz szájnyálkahártyán könnyebben el tudnak szaporodni a baktériumok és beindul a bomlás. Ha szájszag ellen keresünk szájvizet, alkoholmenteset válasszunk, vagy inkább használjunk cukormentes rágógumit.

 

Győri fogászatunkon van még egy ok, amiért sokan keresnek minket – a régi, rosszul illeszkedő fogpótlások, hidak, koronák is okozhatnak szájszagot, mivel a tisztításuk a sorvadt íny miatt nem lehetséges kellő alapossággal. Ilyenkor ha a fogműveket a fogorvos rendbe hozza, vagy kicseréli, a szájszag is meg fog szűnni.

Related Posts