Pardonotológia

Parodontológia - Fogágybetegségek kezelése

A Paradontológia a fogágy megbetegedéseivel, kezelésével és ezek megelőzésével foglalkozó szakterület.

Ha az íny halvány rózsaszín, feszesen tapad a fogakhoz. Nem fáj, sem spontán, sem fogmosáskor nem vérzik. Az íny és a fog találkozásánál 1-3 mm mély „gallér” található akkor mondható egészségesnek. Minden eltérés beavatkozást igényel.

De ki ne hallott volna (legalább a televízióból), hogy fogmosáskor ínyvérzés jelenik meg. Legtöbben nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, hisz jellemzően nem jár fájdalommal ez a folyamat. Pedig az ínyvérzés a kezdődő fogágybetegség jele és a fölnőtt lakosság 80-90 százalékát érinti valamilyen szinten.

ISMERJÜK MEG KICSIT JOBBAN AZT A BETEGSÉG CSOPORTOT, AMI A FELNŐTTEK 80-90%ÁT ÉRINTI AZ ENYHÉTŐL EGÉSZEN A SÚLYOSIG.

Ínygyulladás (gingivitis):

A lepedékből az ínybe jutó baktériumok és az általuk termelt méreganyagok ellen a gyulladásos reakcióval védekezik. Ez a vérerek kitágulásával és a védekező sejtek elszaporodásával jár. Az gyulladt íny vörös, duzzadt, esetleg fájdalmas, fogmosásra vérzik.

Fogágybetegségek (parodontitis):

Ha az ínygyulladás hosszú ideig fennmarad, akkor krónikus ínygyulladásról beszélünk. A folyamatos harc a baktériumok és a szervezet védekező rendszere között oda vezet, hogy a normálisan is jelenlevő barázda a fog és az íny között egyre mélyebb lesz. Ez az ínytasak. A folyamatosan fennálló gyulladás következtében a fogat tartó csontszerkezet is lassan leépül. Ezt a betegséget már kezdeti fogágybetegségnek nevezzük. A folyamat előrehaladtával egyre nagyobb a csontpusztulás, az ínytasak egyre mélyül. Az íny visszahúzódásával a fogak gyökerei ínyborítás nélkül maradhatnak. Jellemző tünetek lehetnek az ínyvérzés, a tasakképződés, a fognyaki érzékenység és a kellemetlen lehelet.

Mit várhat Önre Fogászati rendelőnkben:

Kellemes nyugodt környezetben, a lehető legnagyobb biztonságban Kollégáink segítségére lesznek! Nem kell tartania megvetéstől, sem nagy fájdalomtól.
A diagnózis felállítása után, egy kezelési tervet készítünk el ami személyre szabott. és Önnek a legmegfelelőbb.

A fogorvos a plakk és fogkő gépi és kézi eltávolítása után, a fogak mellett kialakult tasakok kitisztítását, megkürettálását kezdi meg. Előrehaladottabb esetekben még inkább javasolt ezt lehetőleg egy ülésben elvégezni. Mert akkor várhatunk biztos javulást, ha ezután a kezelés után a páciens is megfelelő tisztításra képes otthon (Ehhez pedig dentál-higiénés tanácsadást és oktatást kap).

Amikor a kolléga elvégezte a kürettet, 4-6 hét szünet és gyógyulás következik. Ez alatt az ínytasakok megfelelő otthoni fog tisztítás mellett képesek megszűnni. Előrehaladottabb esetben a kezelést antibiotikummal is kiegészítik.

Ezek után újraértékeljük a folyamatot. Ellenőrizzük, hogy gyulladásmentes-e az íny, és megvitatjuk a további lépéseket.

Mit tegyen Otthonában, hogy a gyógyulás regeneráció megfelelő legyen:

Fogkőmentes állapot fenntartása az elsődleges: A rendelőnkben történő alapos fogkőeltávolítás után a Önnek meg kell tudni őrizni a fogkőmentes állapotot a lehető leghosszabb ideig. Ez elérhető fogkefe, interdentális fogkefe, fogselyem, elektromos fogkefe, szájzuhany, szájvizek, stb. helyes alkalmazásával.  A szervezet védekező képességének erősítése: Vannak olyan készítmények, amelyekkel a szervezet és az íny védekezőképessége fokozható. Összetételükben a különböző vitaminok, gyógynövények, cink, Q10, stb. találhatóak.

Melyek azok a tényezők amik hajlamosítanak rá és mik a teendők ellene?

  1. Már kialakult, meglévő feltételek (modernkori külső tényezők): A gyors éttermi ételek és a finomított élelmiszerek és savas italok fogyasztása elősegíti a lepedék kialakulását és lerakódását a fogakon. A lepedékben nagy mennyiségű baktérium található. Ha nem sikerül tökéletesen eltávolítani, akkor a lepedék elmeszesedik. Ez a fogkő, amely a későbbiekben az íny gyulladását okozhatja.
  2. Életkor: főként középkorú páciensek szájából hangzik el ez a mondat: „Semmi baja a fogaimnak, ezért nem is jártam fogorvoshoz, de az mostanában egymás után kezdenek mozgathatóvá válni a fogaim, de minimum vérzik az ínyem és kellemetlen szagú a szám. Mi lehet a probléma?” Ilyenkor már csak az adott állapot megtartására törekedhetünk. Ezért fontos, hogy a tünetek első jelentkezésekor (ínyvérzés) felkeressük fogorvosunkat, aki egy egyszerű, nem fájdalmas eljárással (fogkő-eltávolítás), és folyamatos instruálással, motiválással segíteni tud a problémán.
  3. Fogászati ellátás hanyagolása és nem megfelelő szájhigiénia: A mindennapos alapos fogmosás fluoridos fogkrémmel, és a fogselyem használata szintén a megelőzés része. A megfelelő szájhigiénia, nem csak a fogínygyulladás elkerülését biztosítja, hanem más fogat és fogínyt érintő betegség kialakulását is megelőzi. Évente kétszer pedig ajánlott a fogkövet eltávolíttatni.
  4. Agresszív fogmosási technika és a merev sörték a fogkefén: Ha kemény-sörtés fogkefét használ, elkoptathatja a fogzománcot és hozzájárul az íny visszahúzódásához.
  5. Hormonális változások: Nemi hormonok által befolyásolt plakk okozta gingivitis. A leggyakoribb elváltozások az ösztrogén és a progeszteron szint változásaihoz kapcsolódik hölgyekben. Ezek a változások pubertáskorban a menstruációs ciklus alatt, terhesség alkalmával és menopausában zajlanak. Fontos, hogy önmagában betegséget nem okoznak, csak a plakk által kialakított elváltozásokat súlyosbítják ezért kontrollt igényelnek. Terhesség során, a korábban meglévő enyhébb fokú ínygyulladás tünetei a nyolcadik hónap végéig erősödnek, és ezek a szoptatás végéig periodikus jelleggel jelen vannak. (Ezért is nagyon fontos a várandós tanácsadás és fogászati kontrollok lelkiismeretes betartása.)
  6. Szájszárasságot okozó gyógyszeres kezelés
  7. Dohányzás
  8. Genetikai tényezők
  9. Egyéb betegségek kísérő tünete

Ha leírásunkból valamelyik is igaz Önre keresse fel rendelőnket.