Fogfehérítés gyökér kezelt fog

Gyökérkezelt fog fogfehérítése

A fogfehérítés speciális csoportját képezik azok az esetek, amikor csupán egy-egy fog fehérítését tűzzük ki célul. Ennek akkor van értelme, ha a fogak színe valamilyen okból sokban különbözik a fogsor többi fogának színétől. A cél, hogy a feltűnően más színű, általában szürke – barna árnyalatú fogakat a fogfehérítéssel esztétikailag egyesítsük a többi foggal.

Nem kell beletörődnie!
A gyökérkezelt fogak az idő múlásával sajnos elszürkülhetnek. Ez komoly esztétikai problémát okoz, különösen, ha a fogsor többi foga szép. Ezekre a fogakra a „hagyományos” fehérítési eljárások nem alkalmazhatóak megfelelő hatékonysággal. Ezért az esztétikai fehérítésen kívül ezek az eljárások, egy speciális csoportba tartoznak.

A gyökér kezelt fogak ugyan funkciójukban megfelelően működnek, de nem tekintjük őket élő szövetnek. A gyökérkezelés után a fog pár hónappal vagy évvel látványosan elveszíti „eredeti” színét. Ennek a változásnak több dolog is állhat a hátterében: a fog kiszáradása, vagy a koronai részben maradt gyökértömő anyag. De az is lehet, hogy a fog észrevétlenül elhalt és a baktériumok belülről színezik el a fogat.

E tényezők miatt a külső fogfehérítés kevesebb sikerrel jár. Ezért a fehérítő anyagot -hidrogén-peroxidot- a fogbél csatorna koronai részébe kell juttatni.( A fehérítőanyag ugyan azon az elven működik, mint a rendes fehérítésnél, az oxidáció következtében a színeződések „eltűnnek”.) Miután a fogba került a fehérítő anyag ideiglenesen lezárjuk. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg Önnek nem megfelelő az elért szín!
Előkészületek és beavatkozás:

  • Vizsgálattal ellenőrizzük a gyökértömés épségét, amennyiben az nem korrekt, annak cseréjét javasoljuk. A gyökértömő anyagot eltávolítjuk a fog koronai részéből és cementtel lezárjuk a gyökértömés koronai felszínét.
  • A kitisztított üregbe helyezzük a gyári fogfehérítő anyagot, majd ideiglenes töméssel lezárjuk a fogat és 2-3 alkalommal néhány nap különbséggel megismételjük a procedúrát. Amíg a kívánt eredményt el nem érjük.
A kívánt szín megtartásához évenként célszerű a fehérítést megismételni.

Fogfehérítés Budapest

Fogászati fogfehérítés Győr Budapest

Gyökérkezelt fog színeződés

Fogászatok Budapest – Menta Dent Fogászat