Fogkő eltávolítás Budapest

Fogkő eltávolítás Budapest - Győr

A fogkő kialakulása nem csak esztétikai és higiéniai probléma! A fogak és a száj állapota nemcsak egészségünkre, de szociális életünkre is hatással lehetnek. A rendszeresen végzett, speciális fogkő eltávolítás és tisztítás segít abban, hogy fogai sokáig szépek és egészségesek maradjanak.

Hogyan alakul ki a fogkő és miért veszélyes?

A fogkő a leggyakoribb természetes plakkretenciós faktor. A fogkő nem más, mint elmeszesedett lepedék. Ezért nagyon fontos az alapos fogmosás, mert segítségével megakadályozzuk a fogkő kialakulását. A fogkő sárgás színű, de különböző pigmentk elszínezhetik barnásra vagy feketére is. Megfelelő fogmosási technika hiányában leggyakrabban és leggyorsabban az alsó metszők és a felső őrlő fogak felszínén tapad meg. Ha a plakkot nem távolítjuk el akkor idővel mészkristályok rakódnak le benne és elmeszesedik. Ez a jelenség a fogkő.

Azért veszélyes a fogkő, mert táptalajt biztosít a baktériumoknak, ezáltal nagyon heves gyulladási folyamatok vehetik kezdetét. Ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiéné. Ha mégis kialakul fogkő akkor pedig érdemes fogorvoshoz fordulnunk a mielőbbi eltávolítás miatt, hogy ezáltal meg tudjuk előzni a gyulladásos megbetegedéseket, amely később akár a fogak elvesztésével is járhat.

Hogyan kezeljük a fogkövet?

Rendelőnkben a professzionális felszerelésen és a szakmai hozzáértésen kívül, barátságos, empatikus légkörben várjuk pácienseinket. Ahol kellemes, nyugodt közegben a lehető leg fájdalom mentesebben depuráljuk azaz távolítjuk a fogkövet.
A depurálás egy professzionális szájhigiénés beavatkozást, amelynek során mechanikai eszközökkel távolítjuk el a fogak felszínéről a fogkövet és az azzal szerves kapcsolatban lévő friss dentális plakkot a legnagyobb odafigyeléssel és precizitással.
Többféle módon történhet, de minden esetben fogorvos vagy dentál higiénikus segítségére van szükség.

A fogkő eltávolításra, azaz a fogkő leszedésre otthoni körülmények között nincs lehetőség!

De kollégáink személyre szabott oktatás keretében, mutatják meg az otthoni szájhigiénés technikákat és lépéseket. Rendelőnkben a legkíméletesebb módszert használjuk. Ez az ultrahangos fogkő eltávolítás. A leszedés során az ultrahang rezgése pattintja le a fogkövet a fog felszínéről olyan módon, hogy a fog nem sérül. Az eltávolítás után finom polírozás következik, így lesznek a fogak teljesen megtisztítva. Ezért az eredményessége hosszan tartó. A fogak simára polírozott felületén kevésbé tudnak letapadni a szennyeződések és a lerakódások.

De mi is az a fogkő?!

A foglepedék (más néven dentális plakk), amelyet a fogakon (és egyéb szilárd alapokon: tömések, koronák, hidak, kivehető pótlások) felszínén megtapadó ételmaradványok, baktériumok, immunsejtek hoznak létre. Melyet alapos tisztítás és professzionális segítség nélkül, könnyen elmeszesedhet, sárgássá, barnássá, és érdes felületűvé válik, hiszen a nyálban található ásványi anyagok beépülnek a lepedékbe, így vaskos réteget képeznek.

Megjelenést befolyásoló tényezők:

  • Személyes kémhatás befolyása (Az általánosságban lúgos kémhatású szájban a fogkő kialakulása sokkal nagyobb eséllyel történik meg. De az Ő esetükben a fogszuvasodás –carries képződés- alacsonyabb hajlamot mutat.)
  • Anatómiai sajátosságok (Torlódott fogat, amelyek nehezítik a megfelelő száj higiéniát.)
  • Étkezési szokások (Késztermék fogyasztása, melyek nem kívánnak rágást magas kockázati tényezőt jelentenek.)
  • Csökkent nyál termelés (Bizonyos betegségek, gyógyszerek negatívan befolyásolják a nyál termelését.)

Milyen betegségeket okozhat a fogkő?

Az íny alatt is megkezdődik („letorlódik”) a fogkő, így rés jöhet létre, akkor a kórokozó baktériumok szabad utat kapnak a foggyökér felé, ami fogszuvasodáshoz, valamint fogágy betegségekhez vezet. Leggyakrabban így kezdődik a fogínygyulladás és a fogínysorvadás. Amik további súlyos szövődményekkel járnak.
Hogyan csökkenthetjük otthonunkban a kialakulásának kockázatát?

  • A fogkefe: Ha igazán hatékony eszköz olyan, amivel fogmosáskor a fogak minden oldala elérhető. Egy nagy kefével ez lehetetlen. Legalább ilyen fontos a sörték minősége. A puha, műanyag sörték megfelelően simulnak fogsorhoz, és elég kemények a plakkok eltávolításához. Fontos, hogy a sörték lekerekítettek legyenek, így nem sértik meg a fogínyt.
  • Fogmosásra legalább két percet szánjon! Az igazán tiszta fogsorért ennek dupláját se sajnálja! A legfontosabb az esti művelet – ezt soha ne hagyja ki! Gondoljon bele, ha enélkül fekszik le, a bacilusok legalább nyolc órán keresztül zavartalanul terjeszkedhetnek.
  • Szájöblögető használatával csaknem harmadára csökkentheti a fogkőképződés és ínygyulladás veszélyét.
  • A fogselyem legalább olyan fontos eszköz, mint a fogkefe. Cérna vagy szalag formájú, hagyományos vagy ízesített… a hangsúly a rendszerességen van. A selyemdarab két végét tekerje két középső ujjára, közöttük körülbelül öt centi selyem maradjon. Finoman előre-hátra mozgatva nyomja a selymet két fog közé, és csúsztassa el az egyik fog szélén az ínytől kiindulva. Ismételje meg a másik fog mentén is, és haladjon végig a fogsoron.
  • A fluoridos fogkrém aktív fegyver a lepedék ellen és az egészséges fogért (fölnőttek esetében), érdemes tanulmányozni a tubusok csomagolását.
  • Az ügyes fogkefehasználat megakadályozza a bakteriális plakk kialakulását. Az emberek többsége nem megfelelően mos fogat, csupán a tükörben is látszó felületet tisztítja. Ne kövesse el ezt a hibát, hiszen a lepedék leggyakrabban az alsó fogak hátsó felszínén bújik meg. Tartsa úgy a kefét, hogy 45 fokos szöget zárjanak be a sörték a fog és íny találkozásánál. Apró, körkörös mozdulatokkal, óvatosan tisztítsa, egyszerre csak egy vagy két fogat érintve és az ínytől a fogak fele!
Időpont foglalással vagy szájhigiénés kérdésével nyugodt szívvel forduljon hozzánk!

Fogorvos Győr

Fogászatok Győrben

Magán rendelés fogorvos győrben