Egyéb kategória

Fogak ápolása csecsemő kortól kamaszkorig – Gyermekfogászat Budapest

Bizonyára nagyon sok szülőben bizonytalanságot okoz ez a téma. Ezeket a bizonytalanságokat szeretném eloszlatni és pár tanácsot adni, hogyan tudunk segíteni gyermekünknek a helyes fogmosási szokások kialakításában.

Fontos a helyes fogkefe használata, az életkornak megfelelő fogkrém. A gyerekeket úgy kell nevelni, hogy eloszlassuk a tévhiteket a fogászatról, mégha volt is rossz tapasztalatunk. Fontos a helyes táplálkozás kialakítása.

Csecsemőkorban: napi 2-szer érdemes nedves gézzel megtisztítani a szájat belülről még ha nem is bújtak ki az első fogacskák. 6 hónapos kortól jönnek az első tejfogak, ilyenkor ajánlatos újjra húzható baby fogkefével tisztítani az első kis fogakat. Használhatunk ekkor már a kornak megfelelő kis fogkrémet.

2.5 éves kortól: nagyon puha sörtéjű fogkefe legyen és kisméretű. A fogkrém mennyisége félborsónyi.

Iskolás korban: Középméretű fogkefe használata. Az Elmex fogkrémek a legjobbak, a fogszuvasodásban lévő streptococcusokat írtja, erősíti a fogzománcot ill. a dentin csatornákat elzárja. Elmex zselét 6 éves kortól lehet használni, de ezt fogmosás után. Estére javallott mikor a gyermek már készül a lefekvéshez, sokkal jobban ki tudja fejteni a hatását.

14 éves kortól: keményebb középméretű fogkefe, felnőtt fogkrémek használata.

Gyermekfogászatunk várja önt és gyermekét Budapesten és Győrben! Menta Dent – Gyerekbarát fogászat

Keltsük fel gyermekünk érdeklődését, figyelmét a fogmosásra. Próbáljuk meg játékosan. El kell kezdeni a fogkeféhez szoktatást (pl. fürdés közben).

2 éves kortól a vegyes táplálkozás eredményeképpen már jól megrakódik a lepedék, innentől mechanikus tisztítás nagyon fontos. Célszerű a legkissebb fejű, ritkás csomózású, puha fogkefét használni. Gyermek fogkrémet használjunk, az életkornak megfelelőt és olyan ízesítésűt, amit gyermekünk szeret. Az esti fürdést és a reggeli mosakodást fogmosás kövesse. Figyeljünk a fogkefe állagára, rendszeres cseréjére (lekopott az indikátor, szétálló sörték).

6 éves korig a szülő segítsen be a fogmosásnál és utána is szülői felügyelettel és ellenőrzéssel. Nagyon fontos a szülői példamutatás! Ha mi nem tisztítjuk fogainkat rendszeresen, akkor hiába várjuk el gyermekünktől, hogy ő ezt tegye. Érdemes a hiúságot felkelteni a gyermekben. Mesék, társasjátékok a fogmosással kapcsolatban nagyon sokat segíthetnek, hogy szokássá válljon és ne kényszer legyen a napi rutin, hanem játékosság.

FOGMOSÁS RENDSZERE:

Mindig ugyanazon a helyen kezdjük és fejezzük be, így biztos, hogy nem marad ki semelyik rész sem. Külső felszínen kezdjük, összezárt fogakkal körkörös mozdulatokkal úgy, hogy az ínyt is maszírozzuk és egyszerre csak 2-3 fogak veszünk bele. Ezután a rágófelszínen is kis körben mozgatjuk a fogkefét, majd a belső felszínét az így felől a korona felé apró seprő mozdulatokkal tisztítjuk.